CBAW - Contextbegeleiding in functie van Autonoom Wonen
Dit is een begeleiding die we bieden aan jongeren vanaf 17 jaar tot 25 jaar die nood hebben aan een stabiele thuis en/of die willen groeien in autonomer zijn. Met intensieve ondersteuning van de begeleiding gaat de jongere op zoek naar wat een stabiele thuis of meer autonoom zijn voor hem of haar betekent. Dat kan bij de ouders thuis zijn, bij familie of vrienden, door alleen te gaan wonen of aan de hand van een andere samenlevingsvorm.
Binnen een CBAW-begeleiding informeren we de jongere over de keuzes die hij of zij moet of kan maken en wat de gevolgen hiervan al dan niet kunnen zijn. Het is niet de bedoeling om over te nemen maar om de jongere te informeren en te ondersteunen in het maken van keuzes.
We gaan hiervoor wekelijks bij de jongere langs, dit kan zowel bij hem thuis als op locatie zoals samen naar een afspraak gaan bij een andere hulpverlener, samen wandelen, …
We ondersteunen de jongere op verschillende thema’s die zijn vormgegeven aan de hand van het krachtplan. Deze thema’s zijn: wonen, geld & administratie, werken en leren, familie & gezin, gezondheid, maatschappij, veiligheid, vrienden & vrije tijd.
We maken samen met de jongere een begeleidingsmap op die dienst doet als ondersteuningsplan waarin ook alle belangrijke informatie kan worden bijgehouden.
Hoe doen we dat?
We proberen zoveel als mogelijk de regie bij de jongere te leggen waarbij we focussen op ondersteuning en autonomie in plaats van overnemen. We willen ook zoveel als mogelijk aan de slag gaan met doelen vanuit de jongere zelf.
Netwerkgericht werken
‘It takes a village to raise a child’. Vanuit deze denkwijze vinden we het zeer belangrijk om ook in te zetten op het netwerk dat zich rond de jongere bevindt. Daarvoor hebben we verschillende methodieken zoals de netwerkdiagrammen van Bart Libbrecht of de principes van Signs of Safety. We vinden het binnen een CBAW-begeleiding zeer belangrijk om te blijven inzetten op de verbinding tussen de jongere en zijn ouders, familie en netwerk.
Wil je graag meer weten?
Wist je dat je als jongere en als jongere binnen Jeugdhulp rechten en plichten hebt? Wil je hier graag meer over weten? Op de website van tZitemzo kan je meer informatie terugvinden.
Wil je meer info over hoe je kan aanmelden? : ga naar ‘Hoe aanmelden’